Studio


An Vanhentenrijk

 An Vanhentenrijk (° 18 januari 1960) is de (schoon) moeder van Raf & Nathalie en Julie & Herman, oma van Arthur, Cilou en Cyril, en woont samen met haar echtgenoot Pieter Vanhee in Bonheiden (België). Haar studies binnenhuisarchitectuur en lerarenopleiding vormden de basis voor haar interesse in kalligrafie, waarmee ze in 1988 startte.

Voor An is kalligrafie als tekenen en schilderen met letters. Soms heel precies, soms ruw en nonchalant. Experimenteren, op zoek naar nieuwe toepassingen, nieuwe lettervormen, tekens en texturen, collages, gemengde technieken, soms gewoon een spel van 26 letters. Ze combineert het schrijven met ruimtelijk werk zoals papieren schalen, de houten Kalliandra letterobjecten (2019) andere 3D-objecten. In 2007 ontwierp ze haar organische alfabet ‘Kalliandra’.

De voorbije jaren volgde ze vele lessen en stages bij nationaal en internationaal gerenommeerde kalligrafen: oa. John Stevens, Brody Neuenswander, Gottfried Pott, Thomas Ingmire, Karl Georg Hoefer, Denise Lach, Peter Thornton, Ewan Clayton, Susan Skarsgard, Yves Leterme, Torsten Kolle, Wilbert Wegman, Laurent Plfughaubt, Laurent Rébéna, Carl Rohrs, Denis Brown, Christopher Haanes, Sue Hufton, Eleanor Winters, Ludo Devaux, Rachel Yallop, Yukimi Anand, Lieve Cornil, Julian Waters, Claudio Gill Kristoffel en Liesbet Boudens.
In 1993 begon ze kalligrafielessen te geven.

In 1996 begon ze als zelfstandig kalligraaf. Naast het geven van cursussen en stages werkt ze op verzoek opdrachten uit voor particulieren en bedrijven.

An houdt van lesgeven, begeleiden en stimuleren van studenten in hun groeiproces. Door de vele ideeën en technieken die ze via haar cursussen aan studenten doorgeeft, heeft ze een impact op de evolutie van kalligrafie in Vlaanderen. Ze geeft niet alleen les in haar eigen atelier in Bonheiden, ze gaat ook naar verschillende kalligrafiegroepen in België, Nederland en Duitsland. Sinds 2003 is ze ook docent "Witruimte / White Space".

De afgelopen jaren exposeerde ze meerdere malen in België. Vele van haar werken zijn in privé bezit. Ook in kalligrafie tijdschriften zoals ‘Scriptores’ (B), ‘Letter Arts Review / Annuals '(VS) en‘ The Edge ’(VK) en enkele boeken werden haar werken gepubliceerd.

Ze werd meermaals geselecteerd voor kalligrafiewedstrijden. In maart / april 2015 nam ze met twee van haar werken deel aan "The International Calligraphy Exhibition 2015" in Moskou. Eén van de werken is eigendom van het museum.  In 2018 was ze de Laureaat van de ‘Internationale  Prijs Kalligrafie Westerlo / België’.